ANPI Studiedag Risico analyse van het brandgevaar: een pragmatische aanpak - 1 december 2015 - Gent

Brandweer
Evenement
Zeer verschillende omstandigheden en een grote diversiteit in de bezetting van gebouwen, laat niet toe om een volledig vastgesteld kader te creëren op het vlak van brandpreventiemaatregelen.
ANPI

De ter beschikking zijnde wetgeving kan enkel algemene gevallen omvatten en kan niet dieper in gaan op tal van specifieke gevallen die zich in de praktijk voordoen. Het Koninklijk Besluit van 28 maart 2014 heeft dit opgevangen door de invoering van een risicoanalyse, de welke als uitgangspunt wordt gebruikt voor de bepaling van een strategie, specifiek voor het bedrijf, in overeenstemming met de aanwezige risico’s. Maar hoe begin je hieraan? Hoe diep moet je ingaan op een risico analyse? Hoe moeten we de prioritaire actiepunten onderscheiden? Zijn de oplossingen die naar voor komen en een soms een hoge investering vereisen, wel het meest adequaat en geschikt? Hoe kan je het rendement op deze investering bepalen? Er reizen zo veel vragen op die niet eenvoudig beantwoord kunnen worden, tenzij door een pragmatische aanpak toe te passen bij de beoordeling van oorzaken en gevolgen in geval van incidenten.

Alle bedrijven, werkgevers en preventieadviseurs die problemen of onzekerheden ondervinden om een goede risico analyse, zoals door de wetgeving vereist wordt, op te tarten en te implementeren, zullen op deze studiedag hulpmiddelen en oplossingen kunnen vinden.

Programma

08u30Onthaal
09u00Introductie
09u15Reglementair kader – praktische aspecten
09u45Normatief kader – Waar kan je alles terugvinden?
10u00Technieken voor risico analyses inzake brandpreventie
10u30Pauze
10u45Inventarisatie van gevaren: Technische Nota ANPI NTN 172
11u00Snelle analyse van risico’s: Technisch Dossier DTD 156
11u30Diepgaande analyse van risico’s: Methodologie ANPI
12u00Lessen uit de praktijk
12u30Vragen en antwoorden
13u00Lunch (sandwiches)

Locatie

Holiday Inn Express Gent

Akkerhage 2
B-9000 GENT